jueves, 8 de octubre de 2015

Camí de Sant Jaume Francés (Tram 3)

Com a continuació del l'any passat els dies 28/9 al 7/10 vaig fer el tercer i darrer tram del Camí de Sant Jaume Francés amb sortida a Ponferrada  i arribada a Santiago de Compostela. Van estar 9 etapes en las que vaig poder experimentar l'autèntic esperit de camí al llarg dels seus 207 Qm. Després de l'etapa inicial pel Bierzo i les seves vinyes vaig entrar a Galicia amb la mítica pujada a O Cebreiro per travessar les muntanyes de Lugo farcides de castanyers i eucaliptus i entrar posteriorment a A Coruña amb l'arribada al Monte do Gozo i finalment Santiago de Compostela..

  • Etapa 23 Ponferrada  - Villafranca del Bierzo 24,1 Qm
Etapa sense masses dificultats per la comarca del Bierzo amb molta vinya amb aquesta D.O.  Dia de sol i bona temperatura. Per la tarda visita al centre històric de Villafranca amb el pont sobre el riu Burbia i el Monumento al Peregrino. La Colegiata de Sta. Maria, Convento de San Nicolás el Real i la Plaza Mayor.
  • Etapa 24 Villafranca del Bierzo - O Cebreiro  28,4 Qm (acumulat 52,5)
He sortit avui aviat (7:30) per afrontar la llarga etapa reina. He anat amb el frontal quasi una hora seguint el "andadero" paral·lel a la N-VI. Dia clar i fred pel matí. Boscos de castanyers per tot arreu. M'he aturat a Las Herrerias per afrontar descansat la dura pujada final a O Cebreiro a 1300 m d'alçada (610 m D+ en 7,5 Qm). El tram Las Herrerias - La Faba el mes dur. Entrada a Galícia poc abans d'arribar amb un monòlit de benvinguda (sembla que acabat de restaurar) i vistes espectaculars. 
O Cebreiro un poble en quatre cases, algunes pallozas i l'església pre-románica de Sta. Mª La Real.

  • Etapa 25 O Cebreiro - Triacastela 21,1 Qm (acumulat 73,6)
Molt fred de bon matí esperant que es fes de dia amb la sortida del sol. Primera part de tobogans amb pujada a l'alto del Poio a 1370 m d'alçada. Dia magnífic i grans paisatges de muntanya gallega. Forta baixada final a Triacastela 530 m D - en 6,8 Qm .
Visita per la tarda a l'església de Santiago i poca cosa mes a fer ja que es un poble molt petit.
  • Etapa 26 Triacastela – Barbadelo 22,6 Qm (acumulat 96,2)
He esperat a que es fes de dia ja que amb hi havia força boira. Etapa curta però força dura amb pujada per San Xil a l'alto de Riocabo. Segueix el bon temps, paisatges molt xulos gallecs amb castanyers, roures i prats amb vaques. Llarga travessa de Sàrria amb escales matadores. Alguns tobogans trenca-cames. He anat a l'alberg Casa de Carmen a Barbadelo que em va recomanar la meva amiga Imma. Molt recomanable. He conegut una peregrina del Quebec, la Paule, amb qui he xerrat una estona.
  • Etapa 27 Barbadelo – Gonzar 26,1 Qm (acumulat 122,3)
Amb la previsió de pluja he decidit allargar l'etapa d'avui fins Gonzar per escurçar la de demà. Esmorzar de luxe a Casa de Carmen. He vist els primers hórreos (tot un símbol d'aquestes terres) i a Brea he passat per la fita 100 Km fins Santiago.Trams amb boira que donaven un paisatge típic gallec. Pas per Portomarim amb pujada per l'escalinata del antic pont romà - medieval. A Gonzar no hi ha res de res.
  • Etapa 28 Gonzar – Pontecampaña 21,5 Qm (acumulat 143,8)
Dia amb pluja lleugera. He esperat a que es fes de dia per sortir. Pujada inicial fins l'alto de Ligonde bona part per carretera local, Després d'esmorzar la pluja ha anat en augment i m'he hagut de posar la capelina. Les baixades han començat a fer-se perilloses. També ha aparegut vent fort. A San Xulian hi ha una bona representació d'hórreos. He trigat quasi 5 h per fer poc mes de 21 Qm. He arribat xop !. L'alberg Casa Domingo està molt bé i com que ha sortit el sol per la tarda hem pogut secar quasi tot al jardí interior. Com que no hi havia un altre opció al poble he fet el sopar comunitari que ha muntat l'alberg. 
  •  Etapa 29 Pontecampaña - Arzúa 24,3 Qm (acumulat 168,1)
He hagut d'esperar també a que es fes de dia per sortir. Aviat he entrat a A Coruña després de recórrer 96.7 Qm per Lugo. A l'alçada de Furelos ha començat a ploure i aviat s'ha convertit en diluvi. Per 300 m m'he hagut de posar la capelina per arriba a la Pulperia Garnacha de Melide on m'he menjat un pulpo a feira boníssim. Mentre esmorzava ha parat de ploure. He sortit però aviat ha tornat a ploure de valent i amb vent i pluja. En mig del temporal m'he saltat una marca i he agafat un camí equivocat fent quasi 2 Qm de propina. Avui els camins eren rius i he estat 7 h entomant aigua !. He arribat a Arzúa novament xop !. Bon sopar a l'alberg.
  • Etapa 30 Arzúa - Pedrouzo  19,1 Qm (acumulat 187,2)
He esperat fins les 8:30 per sortir sota una fina pluja. Avui hi ha força fang i he extremat les precaucions. He anat una estona amb en Juanjo, un navarrès amb força experiència que avui arribava a Santiago. Hem parat a esmorzar a La Casa Verde a Salceda, un lloc força curiós de decoració. Jo m'he quedat a Pedrouzo on he arribat a les 13:00 i sense pluja.
  • Etapa 31 Pedrouzo – Santiago de Compostela 20 Qm (acumulat 207,2)
Avui tothom s'ha llevat aviat. Sense pluja l'etapa ha estat fàcil. He parat breument a Lavacollla a esmorzar i a les 11:04 ja veia Santiago des del Monte do Gozo. He fet les fotos amb les escultures que hi ha al cim i cap avall. A les 12h22' entrava a la Praza do Obradoiro pel Arco de Palacio al so de la gaita. Fotos de l'arribada, recollida de la Compostela i visita després de dinar a la Catedral.

Va per a tu Zenón

Objectiu complert. Això s'ha acabat. Una bona experiència. L'any que ve, a veure el que faig. Ho recomano a tothom amb una mica de preparació física.

Galeria de fotos i crònica completa

No hay comentarios: